Pantofi din piele de sarpe... Geanta din piele de crocodil... Autoturism de serie mare... Limuzina.....
- Primul produs reprezinta un accesoriu vestimentar, purtat de unele “vedete” pe Dorobanti, cind ies la... “agatat”.. Pretul... ? De la citeva sute, pina la citeva mii de Euro....
- Al doilea, o geanta “de fitze”, in care, purtatoarele isi tin doar telefonul mobil, tigarile si bricheta. Pretul... ? Citeva mii de Euro..
- Autoturismul de serie... il putem considera “universala” masina a romanului, care il duce oricind la cimp, la piatza sau altundeva, acolo unde are nevoie ! Pretul ? Intre 6.000 si 10.000 Euro.
- Limuzina.. Tot un autoturism, care pina la urma, face acelasi lucru ca si banala masina de serie, dar care scoate in evidenta statutul social si potenta financiara...Pretul ? Suficient de mare, uneori jstificat.
Ştiu că acum va întrebati : ce au in comun toate acestea ?... Am putea spune, fara sa gresim: BANUL !
# Primele doua, necesita bani cind le cumparam ( cu toate ca putem trai la fel de bine si fara ele...) Ce ofera in schimb ? Nimic concret; doar orgoliu si vanitatea de a avea ceva scump, dar culmea: FARA VALOARE!!! Care este valoarea lor reala ?...Va las pe dumneavoastra s-o stabiliti ...
# Ultimele doua; in afara pretului de cumparare si de faptul ca pot fi si utile ( sau poate, tocmai de aceea...), necesita bani in permanenta: pentru combustibil, asigurari de tot felul, impozit, revizii periodice, reparatii, imbunatatiri, si cine mai stie pentru ce...
Concluzia ? Sunt convins ca o stiti, pentru ca ati inteles perfect: pentru a avea un lucru util, oamenii care stiu sa investeasca banii ( nu numai sa-i cheltuiasca ) trebuie sa plateasca in permanenta ! Altfel nu se poate; nu merge “ jucaria” !...
- “BA` SE POATE !”... ar spune unu` care cunoaste bancul cu optimistu` si cu pesimistu`...Sau, cel care ar sti cu adevarat o asemenea varianta !
Pentru ca, din fericire, exista posibilitatea de a investi doar o data si apoi, de a obtine profit o perioada indelungata fara a mai investi nimic !!!
Stiu ca acum va intrebati in ce domeniu ar fi posibil asa ceva.. Gindindu-ne la ce este permanent, fara un efort prea mare, gasiti usor raspunsul: LUMINA, APA, VINTUL.
...si de aici, incepe istoria.....
Mai bine zis, PUTEM SCRIE NOI ISTORIA ! Cea a ENERGIEI INEPUIZABIE!!!
Si cind spun asta, nu ma refer la modul abstract sau scolastic de a “ scrie istoria”, ci de a ne implica concret, DE A FI NOI BNEFICIARII ACESTEI FORME DE ENERGIE CURATA, GRATUITA SI PERMANENTA !
Daca suntem pragmatici si vizionari, putem folosi vintul, lumina zilei sau apa ( sau, de ce nu, toate, chiar si concomitent ) in avantajul nostru; putem scoate energie din fiecare in parte!!
Cind vom sti care este raporul COST / BENEFICII, si care sunt AVANTAJELE folosirii acestor instalatii, ne va dispare orice urma de teama sau de retinere in a le folosi !
Apelind la o abordare pragmatica, la obiect, ginditi-va la ce sume cheltuiti lunar pentru energia electrica, apa rece si calda, gaze pentru bucatarie (sau/si pentru incalzirea locuintei) sau lemne pentru foc...
Un calcul pur estimativ: pentru o locuinta cu 2 camere, la bloc, care are un consum ponderat, la limita minima a traiului decent fara multe “imbunatatiri” (fara geamuri sistem termopan, fara instalatie de aer conditionat, fara pereti dublati cu rigips sau poliester), ar duce la o valoare a facturilor la aproximativ 2 mil. lei / luna / vara si 4-5 mil. luna / iarna. Deci, o medie de 3 - 3,5 mil / luna/ anual.
Pentru un apartament care beneficiaza de imbunatatiri si accesorii, media pe an, depaseste lejer 5 mil./ luna, iar unele apartamente pot plati facturi chiar si de 10 mil / luna.
Daca luam in discutie o casa moderna, cu dotarile necesare unei vieti la standarde normale, consumul mediu lunar, depaseste lejer 10 mil / luna.
Deci, grosso-modo, sa consideram o suma medie anuala de 7 mil / luna. Din acest calcul estimativ,rezulta ca, multi dintre noi CHELTUIM 85 MILIOANE LEI / AN NUMAI PENTRU UTILITATI !!!
Ei bine, TOATE ACESTE CHELTUIELI POT FI ELIMINATE COMPLET, sau, reduse la o valoare mai mult decit rezoabila ! Adica, s-ar plati numai apa rece ( daca nu exista posibilitatea de a fora un putz de adincime in curte, de unde se poate asigura alimentarea cu apa )
Cine are norocul sa aiba locuinta pe terenul lui, nimic nu-l mai poate impiedica sa isi rezove si problema sursei de apa !
V-ati dat seama cred, ca este vorba despre generatoare necoventionale de energie !
GENERATOARELE EOLIENE
Un GENERATOR EOLIAN are in compunere:
- GENERATORUL PROPRIU-ZIS
- ELICEA cu 3 pale
- STILPUL DE SUSTINERE * ( cu sau fara cabluri de ancorare..)
- CONVERTORUL DE TENSIUNE, care transforma tensiunea pulsatorie a generatorului, in tensiune continua de 24V pina la 230 V, tensiune pe care o livreaza spre depozitare in acumulatori.
- INVERTORUL care transforma tensiunea continua a acumulatorilor, in tensiune monofazica de 220 V / 50 Hz, (sau trifazica, 220 / 380 V, la cererea consumatorului , pentru generatoare de peste 10 Kw)
Functionarea GENERATORULUI EOLIAN este foarte simpla: acesta genereaza energie electrica atit tip cit bate vintul. Energia generata, se transfera automat in acumulatori, de unde este transformata apoi in tensiune de 220 V / 50 Hz, propice alimentarii oricarui tip de consumator electric (becuri pt. iluminat, TV, PC, aparatura electrocasnica de orice fel, electromotoare, rezistente electrice de orice tip,etc. etc..)
Cind nu bate vintul, este folosita energia stocata in acumulatori, atit timp cit acestia au energie in ei. (Aceasta, este proportionala cu numarul de acumulatori pe care ii folosim.) Dupa descarcare, acumultorii se reincarca la aparitia vintului ( cind porneste generatorul )
Un element de care trebuie tinut seama, este cel al conservarii energiei in surplus, cea care se inmagazineaza in BATERIA DE ACUMULATORI . Energia din acumultori nu se consuma cit timp bate vintul; atunci se foloseste energia pe care o produce generatorul . Energia stocata va fi folosita cind viteza vintului este mica, sau nu este vint.
Numarul acestor baterii trebuie sa fie proportional cu durata de timp pentru care dorim sa avem energie cind nu avem vint. Trebuie achizitionat un numar de baterii care sa poata inmagazina cel putin de 4 ori cantitatea de energie pe care o debiteaza generatorul eolian, adica, 4Kw pentru un generator eolian de 1 Kw/ora, 20 Kw ptr un generator de 5 Kw/ora, sau 40 Kw pentru generatorul de 10 Kw/ora. Ideal este ca energia inmagazinata in acumulatori sa fie de 10 ori mai mare decit puterea generatorului. Cu cit mai multa energie inmagazinata, cu atit mai multa autonomie energetica.
Exista baterii speciale, fabricate pentru a fi folosite la generatoarele eoliene, care au o viata de 12, 15 sau chiar de 20 ani ( cele obisnuite, au o durata de viata foarte mica, aproximativ 2, maxim 3 ani
La o baterie normala, cu capacitatea de 200 A/ORA, ( P= 3 Kw ), nu putem folosi decit 1 Kw; daca o fortam mai mult, o distrugem ireversibil.
La bateriile speciale, dedicate acestei activitati, se poate folosi 80 % din capacitatea ei, sau chiar 100%, fara pericolul de a o distruge ! Adica, din 3 Kw inmagazinati, putem folosi fara nici un risc 2,4 Kw sau chiar toti cei 3 Kw ! Cind vintul reincepe sa bata, bateria se va reincarca automat !! Iar aceste reincarcari complete( ciclii de reincarcare ) pot fi in numar de 800 – 1200 ori !
*** LA ACHIZITIE, PUTEREA GENERATORULUI EOLIAN TREBUIE ALEASA IN FUNCTIE DE PUTEREA CONSUMATA DE CATRE BENEFICIAR INTR-O ORA !!!
Facind calculele pentru a vedea eficienta sistemului, si perioada de amortizare, INDIFERENT CE CONSUM DE ENERGIE ELECTRICA AVEM, se va constata ca, pentru o durata a vintului de 10-12 ore / 24, cu un generator eolian de putere foarte mica, in 3,5 - 4 ani se poate amortiza investitia !!!
Si daca tinem cont de faptul ca de la 1 ian. 2010 energia electrica se va scumpi cu 10-15%, vom constata ca in 2,5 maxim 3, ani investitia se va amortiza in totalitate !
Restul perioadei, pina la 25 ani, cit este durata de viata a generatorului, VOM AVEA ENERGIE ELECTRICA GRATIS.
Iar aceasta energie, o putem folosi nu numai pentru iluminat, ci si pentru:
- incalzirea locuintei sau a oricarei alte incinte, cu o centrala electrica pentru incalzit ,ori cu o instalatie de incalzire prin pardoseala, sau cu calorifere electrice in camere, in locul gazelor naturale sau a combustibililor solizi.
- in locul gazelor naturale, la bucatarie, unde se pot instala plite electrice cu inductie in locul aragazelor.
- incalzirea apei menajere sau pentru folosirea ei intr-un circuit tehnologic ( in cazul unor ateliere de productie sau mici fabricute )
- pentru a alimenta cu energie electrica :
* o electropompa, folosita pentru a scoate apa din adincime, direct in curte, devenind independenti de “ Regia Apa – Canal”, apa care se poate folosi la consumul propriu, pentru udat sau irigat gradina, livada, solarul sau sera, etc
* pompele de adincime de mare debit si putere, folosite la irigarea PERMANENTA a culturilor agricole, pe sole de diferite dimensiuni, sere sau solarii.
* toata gama de utilaje electrice folosite in gosodarie;
* intreaga aparatura electrica din ateliere si mici fabrici;
Luind in considerare si aceste aplicatii, se poate afirma cu certitudine ca:
INVESTITIA INTR-UN GENERATOR EOLIAN SI FOLOSIREA LUI EFICIENTA SI DIVERSIFICATA, SE POATE AMORTIZA IN MAXIM
2 ANI, INDIFERENT DE PUTEREA INSTALATA PE CARE O ARE !!!
PANOURILE FOTOVOLTAICE:
Panourile fotovoltaice transforma energia luminoasa in energie electrica ; ele genereaza energia electrica atita timp cit este lumina.
Ce cuprinde completul de PANOURI FOTOVOLTAICE:
1) PANOURILE propriu-zise; Numarul lor, este proportional cu Puterea pe care o doriti. De exemplu, pentru a obtine o Putere de 1000W, ( 1 K w/ora ) putem folosi 5 panouri a 200Wati/panou, sau 10 panouri de 100W, sau 7 panouri de 150W.
1) CONTROLLER-ul
2) INVERTORUL
Energia electrica obtinuta de la panourile fotovoltaice, are aceleasi intrebuintari ca si cea obtinuta de la generatoarele eoliene.
Specificul lor il constituie faptul ca, pentru a obtine o putere electrica mai mare, avem nevoie de un numar mare de panouri fotovoltaice. Din acest motiv, se foosesc MONTAJE MIXTE, adica, EOLIANO-FOTOVOTAIC
In montajele mixte, panourile fotovoltaice genereaza energie ziua. De regula, se folosesc panouri solare de putere mai mica decit generatoarele eoliene ( ex : GENERATOR EOLIAN cu Putere de 2-3 KW/ora, impreuna cu PANOURI SOLARE de 0,5 pina la 1Kw/ora ) Astfel, pentru o gospodarie cu un consum normal 10-15 Kw/ZI, SE POATE ASIGURA INDEPENDENTA ENERGETICA TOTALA FARA NICI O PROBLEMA !
MICROHIDROCENTRALELE
Dupa cum spune si numele lor, aceste instalatii genereaza energia electrica in momentul cind sunt puse in miscare de un debit de apa.
Exista microhidrocentrale de debit f.f. mic (minim 10 -50 litri/sec) dar care necesita o inaltime a coloanei de apa intre 15 si 200 metri, si microhidrocentrale de debit mic, care genereaza tensiune electrica la un debit minim al apei de 150-200 l / sec, iar apa are o cadere de minim 3 - 4 m.
De departe, sunt cele mai rentabile dispozitive, intrucit GENEREAZA 24 ORE DIN 24 TENSIUNE ELECTRICA de 220 V / 50 Hz ! Se pot amortiza in mai putin de un an, avind in vedere capacitatea si continuitatea generarii energiei.
Sunt ideale in zona delurilor subcarpatice si mediu montan, unde pot alimenta mai multe case concomitent, cabane, pensiuni izolate, sau chiar amenajari piscicole ( pastravarii)
Specificul lor consta in faptul ca sunt folosibile doar unde avem apa cu cadere ( cu diferenta de nivel de minim 4 metri.)
POMPELE DE ADINCIME
Acestea se gasesc in magazinele din Romania intr-o gama f. mare de puteri si tipodimensiuni.
PUTEREA POMPEI PENTRU SCOS APA, se stabieste in functie de:
- adincimea putzului, care este adincimea la care se afla pinza de apa freatica.
- debitul necesar (cantitatea de apa de care aveti nevoie intr-o ora )
In functie de acesti factori, se stabileste cantitatea de energie de care are nevoie pompa pentru a functiona si pentru a va asigura volumul de apa necesar ACOLO UNDE AVETI NEVOIE , deci, implicit, ce PUTERE trebuie sa aiba PANOURILE FOTOVOLTAICE sau GENERATORUL EOLIAN care o va alimenta.
- Alimentata de la panouri fotovoltaice, pompa va functiona si va scoate apa, ATIT TIMP CIT ESTE LUMINA ; ( Vara, in jur de 10 ore si iarna 4-5 ore )
- Alimenata de la generatorul eolian, pompa va functiona cit timp bate vintul, sau, cind nu este vint, in functie de cita energie este inmagazinata in bateria de acumulatori.
Acum, dupa ce am trecut in revista aceste elemente, pute afirma fara teama de a gresi:
TOATE ACESTE UTILAJE, POT AVEA PRETURI MAI MICI DECIT UNUL DIN PRODUSELE SAU UNA DIN MASINILE MENTIONATE LA INCEPUT, DAR O VALOARE INFINIT MAI MARE DECIT ELE ! RAMINE DOAR CA NOI SA ALEGEM CE PREFERAM: SA CHELTUIM BANII, SAU SA-I INVESTIM !
*
Un alt raspuns la intrebarea retorica din titlu, poate veni si din observatiile pertinente ale unor oameni pentru care ziua de miine, cu toate problemele sale nu le este indiferenta !
Astfel, Robert B. Semple, Jr., editor asociat la echipa editorială a New York Times, scrie în ziarul din 1 Martie 2006, ediţia online:
“Epoca petrolului de 100 şi ceva de ani care a determinat o uluitoare creştere economică şi asta datorită petrolului ieftin, abundent, s-ar putea încheia chiar fără ca noi să devenim conştienţi de asta, cu adevărat. Petrolul nu este infinit. La un moment dat, până şi vastele rezerve ale Arabiei Saudite vor seca. Dar înainte ca acest lucru să se întâmple, va veni o zi când cererea de petrol va fi mai mare decat oferta şi asta va determina o catastrofală creştere a preţului care ar putea face ca preţul de astăzi al petrolului să pară ieftin ca "braga". Bineînţeles, asta doar dacă nu începem să creem substituenţi pentru petrol sau să începem să trăim mai "strânşi la curea", sau ambele. Acest concept al terminării petrolului nu a fost abordat la scară largă, încă, dar oamenii vorbesc despre asta. Ar merita o mai mare atenţie deoarece, în mare măsură este corect.’’
Semple trage o concluzie: ‘’Acestea nu sunt scenarii apocaliptice ale unor teoreticieni ai conspiraţiei, ci fapte ştiinţifice dovedite, susţinute de cercetări foarte serioase.’’
Producătorul Basil Gelpke explică:
« ...dintr-odată, ştiri aparent fără legătură despre uraganele Katrina şi Rita care au lovit rafinăriile de petrol de pe coasta Golfului Mexic, războiul în desfăşurare din Irak şi Afganisthan (care are legătură şi cu conducta de gaze care traversează ţara), ambiţiile nucleare ale Iranului, politiciile populiste ale lui Hugo Chavez în Venezuela (una dintre marile producătoare de petrol), corupţia rapace din majoritatea ţărilor producătoare de petrol, naţionalizarea companiei Yukos din Russia; creşterea continuă a preţurilor la toate produsele care au legătură cu petrolul şi chiar şi creşterea preţurilor la produsele companiilor care oferă energie solară, eoliană sau nucleară, toate indică în aceeaşi direcţie : petrolul e pe terminate şi nimeni nu este pregătit pentru cataclismul care este menit să vină. !!! «
Din alt punct de vedere, facind o conexiue cu situatia socio-economica actuala, privita la scara mondiala, putem trage o concluzie dura dar adevarata:
Multe corporatii multi-nationale SUNT INTERESATE SA BLOCHEZE DEZVOLTAREA ENERGIILOR REGENERABILE, pentru a nu fi folosite ! Sunt interese foarte mari de a vinde combustibilii fosili , interese financiare dar si legate de controlul populatiei.
Elitele financiar-politice stiu ca daca omul devine independent din punct de vedere energetic, vor pierde totul ; incet-incet vor pierde controlul asupra societatii - si societatea va ajunge sa controleze mediul politic. De aici si "stradania" de a tine omul dependent de o retea de distributie.
CONCLUZIA ? DACA STIM CUM, PUTEM TRAI FIIND INDEPENDENTI.
ENERGIILE NATURII SUNT INEPUIZABILE! TREBUIE DOAR SA LE FOLOSIM !!!
...de acum, TOTUL DEPINDE DE NOI....
miercuri, 30 decembrie 2009
Abonați-vă la:
Postări (Atom)